torsdag 13 september 2007

Korianderfrossa

Koriander är min absoluta favorit bland de grönbladiga smakförhöjarna. Ju mer koriander det intags desto bättre blir det. Att koriander skulle smaka parfym som vissa koriander motstånadare påstår, är för mig ett ljug o inget annat än ett ljug. Förra veckan gick jag igång på koriander som aldrig förr, då det bjöds på Vitnamesiska vårrullar. Är man svag för Möllan matbutikerna så skall man inhandla alla de saker som krävs för vårrullarna på Asian Trading. Där är de så hjälpsamma att man blir varm i hjärtat.

Vitnamesiska Vårrullar (till ungefär fem personer)

1 hand jordnötter
1 hand koriander
1 hand färsk mynta
1 hand färsk thaibasilika
risnudlar efter hunger
1/2 isbergssalladshuvud
1 hand färska böngroddar
rispapper (runda)
räkor eller kyckling

Blöttlägg rispapper i omkring 20 sek tills de är mjuka. Lägg sen på fyllningen och rulla ihop. Göra hellre små men fler än stora men få. Gör man dem för stora så går de bara sönder.

Såsen som man doppar de små korianderpaketen i är en av onsdagsätarnas chefs stolthet. En stolthet som inte skall förringas då såsen faktiskt är obeskrivbart god.


Koriandersås (4 pers)

1 vitlöksklyfta, krossad
2 msk ljus soja
3 msk flytande honung
1 lime, rivet skal och saft
2 msk, grovhackad koriander
1 tsk flagad chili

3 kommentarer:

Anonym sa...

Igår gjorde jag några färsrullar med bl a koriander. Och då är det såååå gott

Matlust sa...

Det är helt rätt! Koriander är en underbar ört! =)

Sicily Hideaway sa...

Här var det smaskens! Asian Trading it is! Ses mister.

/André