fredag 3 augusti 2007

Då var det onsdag igen!

Alla samlade, extra bord fixade och vinet öppnat. Fick tillskott av vår älskade väninna Cissan, nyligen hemkommen från äventyr Down Under. Skön musik uppstod i våra öron då vi fick reda på att middagen även skulle kryddas med en bebis… En barnfamilj med en dotter som kan ha satt världsrekord i spottblåsande.
Det blev trerätters som serverades. Rätterna fördelades lika mellan Ida o Marie, en något stark viljestyrka hos dem båda har lätt till att det inte så ofta lagas mat ihop men desto oftare åt varandra och andra. Det var därför perfekt att förrätten skulle serveras kall och gjordes långt innan huvudrätten så att de slapp stå och slåss i köket samtidigt.

Till förrätt serverades en gaspacho. Denna klassiska sommarsoppa har inte kommit till sin rätt det här året, men om man sätter på värmefläkten samtidigt som man äter kan man låtsas att det är het sommar. Vi hittade det enkla receptet på arla.se.
Gazpacho (3-6 portioner)
1 gul lök
1 gurka
1 burk passerade tomater
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2-1 krm tabasco

2 dl matlagningsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta

Hacka löken och gurkan i lite mindre bitar och mixa med en stavmixer eller matberedare. Man späder ut med passerade tomater och smaksätter med övriga ingredienser. Yoghurten o vitlöken skall blandas för sig och serveras som en aioli till soppan. Tänk på att soppan skall bli riktigt kall innan den serveras, den är godast då! Servera gärna soppan med en morotstav och ett jättesmajl.

Till huvudrätt serverades det en klassisk italiensk pasta (i alla fall har jag blivit invaggad i tron att det är det).
Sardellpasta med broccolli (10 portioner)
Ett stort paket Linguini fullkorn
4 burkar sardeller
1 och 1/2 chili
1 vitlök
2 broccolihuvuden
3 buljongtärningar
salt
peppar

Man fräser vitlök, chili och sardeller i olivolja tills smakerna slår emot en. Efter det häller man i pasta o broccoli som har kokats i grönsaksbuljong för extra smak. Sen skall detta hettas upp i en panna så att pastan får ordentligt med smak.

Till efterrätt så var det klassisk äppelpaj som stod på menyn. Denna äppelkaka är extra god därför att själva smeten blir lite seg, nästan lite som marräng.
Äppelkaka
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
100 g smör
1 ägg
äpplen efter behag

Blanda ihop smeten och häll den över valfri mängd äpplen. In i ugnen på ca 175 grader i omkring en halvtimme, smeten skall vara gyllenbrun o lite hård. Denna kväll serverades pajen med vaniljglass, men det går lika bra med lite selleri!

/Marie

Moa stod för underhållningen efter maten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man inte få se videon på Moa!

Linus sa...

Om man inte kan se videon på Moa så kan man testa öppna denna adress i webbläsaren:
http://www.youtube.com/watch?v=_GasQ2fm_i4