onsdag 25 juli 2007

Onsdagsmiddag!!!

Kvällens meny
Porlande frisk Casal Garcia
Tomatsoppa med creme fraiche och bröd
Feta och soltorkadtomatspäckad kyckling med rödbetsquinoa och en kall rajita/tzatziki
Hallonsorbetglass och kaffe samt en massa rödvin och metaxa på balkongen


Veckans onsdagsmiddag blev ingen vanlig onsdagsmiddag. Mackie är kvar i USA, Marie och Ida är på semester hos sina respektive familjer. Istället var det Erik & Janna samt deras kompis Jenny som var med på middag. Vi värmde upp kvällen med Casal Garcia, ett lätt mousserande vitt vin. Erik & Janna kanske gick på den grymt snygga etiketten när de valde vinet eller kände de till vinet sedan innan? Paret är ju arkitekter med stil! Medans Erik & Jannas dotter Irma, som precis lärt sig gå, yrde runt på upptäcktsfärd i hela lägenheten så förbereddes maten i köket. Ikväll blev det trerätters...

Tomatsoppa 4-6 portioner
Tomatsoppa är sjukt enkelt att göra och fungerar både som en fräsch förrätt men också till lunch eller middag. När jag tillagar tomatsoppa så gör jag det löjligt enkelt för mig. Jag lägger alla ingredienser i en blender och kör tills det blir en slät soppa av alltihop. Sen häller jag över i kastrull och låter det sjuda en stund. Tomatsoppan blir godare ju längre man låter den sjuda men den är egentligen god så fort den fått upp temperaturen. Har man ingen blender så kan man kanske använda en stavmixer eller liknande, alternativt finhacka allt ordentligt och låta det sjuda lite längre. Löken kan i så fall brynas lite i kastrullen innan man häller på resten.
Servera tomatsoppan med en liten klick creme fraiche och lite gott bröd.

1 gullök
3 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
2 konserver med krossad tomat eller 1 kilo förvällda skalade och urkärnade färska tomater (lyxigt men jobbigt)
2 msk tomatpure
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 msk pesto eller 1 dl hackad färsk basilika (lyx)
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 krm chillipulver eller lite färsk chilli
2 msk creme fraiche eller matlagningsgrädde

Rödbetsquinoa 8 portioner (ja det blev lite över)
Quinoa är ju den coola new age maten som äntligen skall göra oss lite nyttigare. Men quinoa är grymt gott och lätt att tillaga. Det brukar nu också finnas i de flesta mataffärer efter boosten i "Du är vad du äter". Just rödbetsquinoa är extra kul för det ser annorlunda ut. Perfekta halloweenrätten? Bryn finhackad lök och vitlök i olivolja tills det gulnar och häll sedan på vatten. Salta och koka upp. Häll sedan i skalade rivna rödbetor och quinoa. Låt sjuda i ca 15 minuter på låg värme. Rör om emellanåt.

1 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
1 gullök
1-3 rödbetor (beroende på storlek)
5 dl quinoa
10 dl vatten
2 tsk salt

Feta och soltorkadtomatspäckad kyckling 5 portioner
Ja både feta och soltorkad tomat börjar kännas lite uttjatat och omodernt nu men det får bli så ibland. En kycklingfilé rakt upp och ner är ju inte så spännande. Jag brukar fynda frysta neutralmarinerade kycklingfiléer som går ganska snabbt att tina upp i ljummet vatten. Snitta små hål i kycklingfiléerna och tryck in små bitar av soltorkad tomat och fetaost. Salta och peppra över filéerna och vändstek dom några minuter i stekpanna. Lägg sedan filéerna på en smörad form och strö över hackad vitlök. Skicka in i kycklingen ugnen i ca 30 minuter på 200°, kontrollera att kycklingen blivit genomstekt. Efter 20 minuter i ugnen kan man strö smulad fetaost over kycklingen om man gillar det.

5 kycklingfiléer
1 bit fetaost
några soltorkade tomater skurna i mindre bitar. (Min favorit är en burk med Santa Marias marinerade tomater som räcker ett tag.)
Salt och peppar
margarin

Tzatziki eller Rajita eller nån annan form av kall yoghurtsås
Ja om man vill vara lite speciell kan man göra en Rajita som typ inte är en tzatziki men görs nästan på samma sätt. Vad som skiljer är att det är vanligt med citron, mynta och chilli i en Rajita. Jag hittade ingen mynta i butiken så jag gjorde nån slags mittemellanvariant. Gurkan rev jag med rivjärn och kramade ur så de mesta vattnet rann bort.Blanda ihop och rör omingredienserna direkt i en serveringsskål. Såsen får gärna stå en stund och dra sig innan den serveras.

2 dl yoghurt (turkisk denna gång)
1 dl riven gurka
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron
lite salt och peppar

/Linus

Inga kommentarer: